Kleiduivenschieten

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor deze dynamische schietsport namelijk:

  • Je bent buiten bezig
  • Concentratie
  • Me-time
  • Socializen
  • Uitdaging
  • Vergroten van je schietvaardigheid
  • Verbinding
  • Actie

Dit onderdeel van de schietsport bestaat al sinds 18e eeuw en werd voornamelijk gebruikt ter voorbereiding van de jacht. Er werden levende dieren gebruikt die men los liet en waarop geschoten kon worden. In de 19 eeuw kwam er een kentering en dieren werden ingeruild voor de nu gebruikte kleiduif.  Het kleiduivenschieten behoort tot de dynamische schietsportonderdelen. Dit houdt in dat het doel beweegt. De kleiduif die van leem is gemaakt en een doorsnede heeft van 11 cm verlaat de machine met 120 kilometer per uur.  De schutter probeert op verschillende posten de kleiduif te raken.

Binnen het kleiduivenschieten kennen we de volgende disciplines:

 

Skeet

 

Skeet is een Olympische discipline en bestaat uit 3 onderdelen: een dames -, een heren - en een gemengd team. In het jaar 1976 won Eric Swinkels een zilveren medaille voor Nederland.
Skeet bestaat uit een hoog huis (links) en laag huis (rechts) en heeft 8 schietposten. In beide huizen staat een kleiduivenmachine die de duiven werpt. Een ronde kleiduiven bestaat uit 25 kleiduiven. Bij het drukken word de timer ingeschakeld. Dus de schutter weet niet wanneer de duiven komen. Bij elke schietbeurt wisselt de schutter van schietpost. Bij Olympische Skeet mag men 1 keer schieten op de kleiduif. Het schieten van een Olympisch Skeetrondje gaat als volgt:

Post 1: enkel Hoog, doublet hoog en laag

Post 2: enkel Hoog, doublet hoog en laag

Post 3: enkel Hoog, doublet hoog en laag

Post 4: enkel Hoog, enkel laag

Post 5: enkel laag, doublet laag en hoog

Post 6: enkel laag, doublet laag en hoog

Post 7: doublet laag en hoog

Post 4: doublet hoog en laag, doublet laag en hoog

Post 8: enkel hoog, enkel laag

 

In Nederland zijn verschillende dames Nederlands kampioen Skeet: Diana van der Valk,

Esmee van Veen en Bianca Kraak.

 

Bij Sporting Skeet is het allemaal wat makkelijker. Hier mag je 2 keer schieten op een kleiduif en vliegen de kleiduiven niet getimed.  Daarnaast word er niet geschoten vanaf post 8. Een rondje Sporting Skeet gaat als volgt:

Post 1: enkel hoog, enkel laag en een doublet

Post 2: enkel hoog, enkel laag en een doublet

Post 3: enkel hoog, enkel laag

Post 4: enkel hoog, enkel laag

Post 5: enkel hoog, enkel laag en een doublet

Post 6: enkel hoog, enkel laag en een doublet

Post 7: enkel hoog, enkel laag en een doublet

Trap

 

Het Olympische onderdeel Trap bestaat uit 15 kleiduivenmachines die naast elkaar staan. Zij werpen uit verschillende hoeken en richtingen een kleiduif die de schutter dient te bemachtigen. Olympische Trap bestaat uit 5 posten met een ronde van 25 kleiduiven. Niet alle kleiduivenschietbanen hebben een Olympisch Trap-put. In Nederland word vaak het onderdeel Automatic Trap geschoten.

Hier heb je 1 machine voor nodig die niet vast op de grond staat en dus elke keer de kleiduiven anders kan laten vliegen. Ook hier schiet je de kleiduif vanaf 5 verschillende posten en deze liggen op 11 meter afstand van de kleiduivenmachine.

 

Compact

 

In Nederland is dit de meest gekozen schietdiscipline met de meeste deelnemers. Deze discipline komt het dichts bij de jachtbeleving. De Compact heeft een lay-out van 40 meter breed en is 25 meter diep. In deze lay-out staan minimaal 6 kleiduivenmachines die op verschillende plekken staan. De kleiduivenmachines hebben een letter bijv. A B C D. Je weet dan waar de kleiduif vandaan komt. Er wordt geschoten vanaf 5 verschillende posten en op elke post 5 kleiduiven. Een ronde kleiduivenschieten bestaat uit 25 kleiduiven.

 

Parcours de Chasse

 

Parcours is vergelijkbaar met Compact maar is moeilijker omdat hier de vluchtbanen van wild worden nagebootst. En is er geen verplichte vluchtbaan, dus de parcoursbouwer kan zich helemaal uitleven. Hier wordt de kleiduivenschutter in uitgedaagd en de wedstrijden worden op hoog niveau beoefend. Op verschillende locaties bouwt men de lay-outs. In Nederland word het Nederlands Parcours gehouden. Bij de dames is Mary Jane Sindorf diverse malen Nederlands kampioen geweest. Geen verplichte vlucht.

 

Van Alles Wat

 

Het verschilt per schietbaan wat er mogelijk is om een rondje van alles wat te schieten. Je kunt een ronde lopen door op verschillende posten een kleiduif te gaan schieten. Afhankelijk van je niveau. Ben je beginnend, dan is het raadzaam om bij de makkelijke kleiduivenposten te starten. Zoals een afgaande – of inkomende kleiduif. Daarna kun je jezelf uitdagen naar meer moeilijke kleiduiven, zoals een inkomende - of afgaande taling, die schuin van je afvliegt.

 

Wedstrijden

 

Voor de echte doorgewinterde schutters bestaat de mogelijkheid om je schietvaardigheid te testen in een wedstrijd. Er zijn wedstrijden op verschillende niveaus en disciplines.
Deze zijn te vinden op www.kleiduivensport.nl